Πέμπτη, 5 Μαΐου 2011

Καρυδόπιτα

Πάμε πάλι  με γλυκό σήμερα...Καρυδόπιτα!!! Ζουμερή, λαχταριστή και εύκολη.



ΥΛΙΚΑ:
6 αυγά
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα φρυγανιά
½ κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
2 κουταλάκια κανέλλα(τρίμμα)
½ κουταλάκι γαρύφαλλο(τρίμμα)
1 ½ κούπα καρύδια
ΣΙΡΟΠΙ:
2 ½ κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
1 κουταλιά γλυκόζη ή χυμό λεμονιού
3 κουταλιές κονιάκ (μόλις βράσει, στο τέλος)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να γίνουν ένα πηχτό αφράτο μείγμα περίπου 10 λεπτά. Ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υλικά μεταξύ τους και τα ρίχνουμε λίγο λίγο στο μείγμα χτυπώντας τα με μια ξύλινη κουτάλα απαλά για να μην ξεφουσκώσουν τα αυγά. Αυτό το σημείο είναι το σημαντικό, πρέπει το ανακάτεμα να γίνεται πολύ απαλά. Βάζουμε το μείγμα σε ταψάκι με διάμετρο 25 εκ. και το ψήνουμε μισή ώρα στους 180 βαθμούς .  Μόλις είναι έτοιμη τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει. Όταν κοντεύει να κρυώσει φτιάχνουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά στο μάτι και μόλις πάρει βράση τότε περιμένουμε 3 λεπτά και ελέγχουμε σε μια στεγνή επιφάνεια αν κολλάει. Μόλις είναι έτοιμο, ρίχνουμε το σιρόπι ζεστό στην κρύα καρυδόπιτα. Γενικότερα το κομμάτι σιρόπι είναι λίγο περίεργο για αυτό πρέπει να κοιτάμε εάν χρειάζεται κι άλλο, μην το πνίξουμε κιόλας. Αφού τελειώσουμε με το σιρόπι και κρυώσει το γλυκό το σερβίρουμε με σαντιγί από πάνω(όπως και στη φωτογραφία) και  καρουλάκια σοκολάτα !!! Προσωπικά μ’ αρέσει πάρα πολύ με παγωτό βανίλια ή καϊμάκι. Η φωτογραφία το αδικεί λίγο, δεδομένου ότι είναι από τις πρώτες φορές που την έφτιαχνα και μου είχε βγει κομματάκι κοντό. Enjoy…!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου